Ereğli Resimleri bilgisayarınızda flash player yoktur. Flash player yüklemelisiniz..
  Anasayfa Tarihçe Köyler Ekonomi Tarihi Yerler Coğrafya Kültür Eğitim Sağlık Yöresel Yemek
 
Ereğli Firma Rehberi
Ereğli Nöbetçi Eczaneler

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ereğli Deyimleri ve Ereğli Sözlüğü

Ereğli Siyah Havuç Kalitesin'de Türkiye'de bir numara
    Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Alparslan, Ülkemizin “tahıl ambarı” olarak bilinen Konya'da son yıllarda tahıldan farklı olarak sebze ve meyveciliğe olan ilginin hızla arttığını belirtti. Yüzölçümüyle ve tarım alanlarıyla ülkemizde ilk sırada yer alan Konya'da farklı bitki türlerinin yetişmesine imkan veren ilçelere rastlamanın mümkün olduğunu ifade eden Alparslan, Ereğli'de siyah havuca uygun ekolojik ortamın fazlasıyla bulunduğunu ve topraklarının siyah havuç için çok elverişli olduğunu belrtti. Alparslan, siyah havucun bölge ekonomisi açısından vazgeçilmez bir konuma sahip olduğunu söylerken, üreticinin can damarı olan havucun taze tüketim, şalgam suyu yapımı ve konserve sanayisinin yanında doğal gıda boyası ham maddesi olarak kullanıldığını belirtti. Ereğli'de yıllık yaklaşık 120 bin ton siyah havuç üretildiğini söyleyen Alparslan, şunları ekledi: “Üretilen siyah havuç'un yaklaşık olarak 50 bin tonu ihraç edilmektedir. Son yıllarda ülkemizde ve Avrupa ülkelerinde gıda sanayinde ve kozmetik sanayinde sıkça ve en verimli doğal gıda boyası olarak kullanılan siyah havuç'un rengini aldığı Antosiyanin maddesi hücre yaşlanmasını önlüyor. İşte bu yüzden kimyasal boya maddelerinin yasaklandığı Avrupa ülkeleri doğal gıda boyalarına yöneliyor ve etken de siyah havuca olan talebi artırıyor. Siyah havucu doğal gıda boyası olarak kullanmak üzere Almanya, İtalya, Danimarka ve Fransa gibi birçok Avrupa ülkesine gönderiyoruz. Tabiri caiz ise Avrupa'nın doğal gıdasını Anadolu Ereğli siyah havucu renklendiriyor.” “TÜRKİYE'DE EN KALİTELİ SİYAH HAVUÇ, EREĞLİ'DE YETİŞİYOR” Siyah havuca bu kaliteyi veren Ereğli iklim etmenleri ve bitki örtüsüdür diyen Alparslan, Ereğli siyah havucunun diğer yöre havuçlarından ayırt edici özelliklerinin mevcut olduğunu söyledi. Alparslan, doğal gıda boyası hammaddesi olarak koyu kırmızı meyvelerden yararlanan gıdacıların en iyi sonucu Ereğli'de yetişen siyah havuçtan almaya başladıklarını, Ülkenin en kaliteli siyah havucunun topraktaki kireç ve potasyum dengesinin elverişli olması nedeniyle Ereğli'de yetiştiğini de ekledi. Antosiyanin isimli maddenin siyah havuca renk vermesi ve bölgeye has olması, bölge adaptasyonunun yüksek olmasını sağladığını anlatan Alparslan, “Ereğli, siyah havucun istediği uygun ekolojik ortamı fazlasıyla sağlamaktadır. Giresun'un fındığı, Rize'nin çayı, Bursa'nın şeftalisi bölgeler için ne anlam taşıyorsa bölgemiz için Ereğli siyah havucu da aynı önem ve anlamı taşımaktadır.” dedi.
29.11.2011

Bu haber 1567 kez okundu
 
  Bu Habere Toplam 0 Yorum Yapılmış.
 
Anadolu Ereğli Bilinmeyenler

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

www.eregli.web.tr facebook sayfamız

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ereğli istatistikler
1 37
342515 198

Untitled Document
Harita Üzerinde Ereğli
Milli İşletim Sistemimiz PARDUS